Exkurz do historie a současnosti vinařství v Židlochovicích a Nosislavi - Klouparová, Petra (2007)
Předmětem této bakalářské práce je zjistit, jaké postavení má v současné době vinařství v Židlochovicích a Nosislavi. Stěžejní část práce tvoří terenní výzkum mezi vinaři, který je podložen historickými fakty. Na základě interview se dozvídáme o jejich názorech na minulost, současnosti i budoucnost vinařství v Židlochovicích a Nosislavi. Pozornost je zde věnována také vinařským cyklistickým stezkám, vinařským akcím, tradicím v rodině.