Kulturní místopis obce Vnorovy ve 20. století - Motyčka, Martin Tarzicius, 1978- (2007)
Kulturní místopis obce Vnorovy ve 20. století je kulturněhistorická práce, která ukazuje význam regionální kultury na poli celospolečenském. Významná díla a autoři, kteří vzešli z třítisícové obce Vnorovy, dodnes podávají svědectví své doby. Převážně díla s folklorními náměty mohou být podklady k etnologickým studiím moravského venkova. Básník Jan Skácel, hudební skladatel Leoš Janáček a akademický malíř František Milan Lejček zastupují tyto umělce v mezinárodním měřítku. Byť byli s obcí Vnorovy spjati často jen velice úzce, je vliv prostředí Vnorov v jejich dílech znatelný, ba všichni jej i sami přiznali. V první části kulturní události 20. století na půdě zmiňované obce vykreslují realitu života mimo městská kulturní centra. Rozdělení do čtyř částí 1901-1918, 1919-1945, 1946-1989, 1990-2000 je logickým vyústěním politické situace v České republice. Každá etapa s sebou přinesla jiné podmínky.