Fenomén elektronická kniha: analýza současného stavu - Pavela, Tomáš (2007)
Diplomová práce „Fenomén elektronická kniha: analýza současného stavu“ uvádí do problematiky elektronických knih. Poskytuje základní informace o jejich vývoji, vyjasňuje terminologické rozpory, které jsou s pojmem elektronická kniha spjaty. Hlouběji analyzuje technické a programové vybavení a další nutné prostředky potřebné ke čtení a šíření elektronických knih. V závěru poukazuje práce na možnost využití elektronických knih v knihovnách.