On discourse markers in the conversation of non-native speakers of English. - Surmař, Michal, 1981- (2007)
Ve své diplomové práci analyzuji výrazy obecně označované jako diskurzivní částice. Tuto analýzu provádím na vlastním korpusu konverzací mezi nerodilými mluvčími angličtiny převážně českého původu. Analýza ukazuje, že nerodilí mluvčí používají diskurzivní částice k určitým účelům, které se pravidelně opakují, např. and je použito pro účely koheze v otázkách a také pro vyjádření zdvořilosti, well pro nesouhlas a zaváhání atd. Úroveň znalosti angličtiny hraje u nerodilých mluvčích důležitou roli: čím pokročilejší v anglickém jazyce jsou, tím bohatší je jejich repertoár diskursivních částic.