Neprofesionální knihovnictví dnes a v blízké budoucnosti - Sovadinová, Irena (2007)
Anotace Diplomová práce Neprofesionální knihovnictví dnes a v blízké budoucnosti se zabývá aktuálním tématem práce neprofesionálních knihoven v České republice. Neorientuje se na konkrétní region ale na širší souvislosti, které se opírají o zkušenosti z praxe spolu se statistickými podklady za posledních pět let. Představuje práci neprofesionálních knihovníků, jejich úzkou spolupráci s pracovníky regionální funkcí profesionálních knihoven a s ostatními blízkými institucemi nebo organizacemi. Detailní popis je věnován základním knihovnickým činnostem a veřejným knihovnickým službám. Patří sem i otázka veřejného internetu v knihovnách. Součástí diplomové práce jsou dotační programy a návrhy činností pro tyto knihovny. Vize budoucí činnosti knihoven jsou v práci podloženy stanovisky odborné knihovnické veřejnosti a osobními názory autora.