Rodina Andrýsků v Březolupech a jejich usedlost - Hradilová, Kateřina (2007)
Podoba domu č. p. 13 v Březolupech se začala vyvíjet od roku 1855, kdy byl po požáru znovu vystavěn. K usedlosti v této době patřily pozemky odpovídající velikosti čtvrtlánu. Dům pak prošel několika úpravami - v roce 1887, ve 30. letech 20. století a pak v 70. letech 20. století. Po celou dobu byl zemědělskou usedlostí sloužící rodině k bydlení i k uchování zemědělských produktů a také k ustájení dobytka. Rodina Andrýskova patřila mezi bohatší vrstvu obyvatel vesnice. Její členové se aktivně podíleli na správě i životě obce, zastávali řadu různých funkcí pro chod obce důležitých. Kromě osudů rodiny Andrýskovy je dům spojen s životy dalších lidí - ať už to byla čeleď či podnájemníci řešící různé životní úděly.