Mytologická stopa v dílech autorů charvátského modernismu - Zoufalá, Marie (2007)
Tato bakalářská práce se zabývá mytologickými motivy ve vybraných dílech autorů charvátského modernismu - Vladimira Nazora, Vladimira Vidriće, Ivany Brlićové-Mažuranićové a Miroslava Krleži. Zkoumá přístup jednotlivých autorů k látkám z mytologie a způsob jejich zpracování, ale také důvody výběru těchto motivů a vliv, který měl na jednotlivé autory novoromantismus, jeden ze směrů moderny, jenž svým zájmem o mytologii navazoval na romantismus.