Muzeum a digitalizace - Koudelková, Věra (2007)
S nástupem výpočetní techniky a moderních multimediálních technologií vyvstává potřeba reagovat na tyto trendy i v muzeu. Práce se zabývá mapováním současného stavu technologie, digitalizačními postupy a jejich standardizací, aplikací těchto postupů na reálné prostředí muzea a sleduje cestu sbírkového předmětu procesem digitalizace do virtuálního muzejního prostoru. Závěry práce jsou aplikovány na oblast výstavní činnosti a jsou vyhodnoceny trendy digitalizace s konstatováním, že veškeré toky informací už jsou dnes nějak digitalizovány a dalším logickým krokem bude prolínání forem, integrace technických prostředků i přístupu k nim