Právo vlastnické a majetek státu - Hroch, Jan (2007)
Práce se zabývá vlastnictvím státu v širších souvislostech, tedy i s občasnými přesahy do mimoprávní oblasti. Výklad směřuje od "abstraktního" ke "konkrétnímu". V první části práce je podán spíše právně teoteretický rozbor pojmů "vlastnictví", "stát" a "právnická osoba". Závěr práce se zabývá konkrétní právní úpravou nakládání a hospodaření s majetkem státu v současné České republice. Součástí výkladu je i historický exkurs k vývoji vlastnictví státu v českých zemích v letech 1918-1989.