Archaické dórské chrámy v řeckých koloniích v jižní Itálii a na Sicílii - Pichová, Jitka, 1979- (2007)
Řecké chrámy v jižní Itálii a na Sicílii představují velice svébytnou kapitolu řecké architektury. Ve své práci jsem se zaměřila na dórské chrámy v této oblasti postavené v archaickém období. Text je rozdělen do tří větších částí. První část se zabývá vznikem kolonií v oblasti jižní Itálie a Sicílie, uvádím zde také důležité informace z oblasti historie, hospodářství či mytologie. Druhá část je zaměřena na předpoklady vzniku chrámové architektury v této oblasti a třetí část obsahuje popis vývoje chrámů v archaickém období. Důraz je kladen na srovnání s architekturou pevninského Řecka a vystižení odlišností