Archeologické nálezy z hradu Vízmburku - Košťál, Jan (2007)
Předložená práce zabývá se hradem Vízmburku (k. ú. Havlovice, okr. Trutnov), který byl založen ve 2. polovině 13. století a byl zničen roku 1447. V úvodních kapitolách se autor věnuje dějinám hradu a jeho architektuře. V následující kapitole se zaměřuje na provedení samotného archeologického výzkumu. Základ práce tvoří rozbor archeologických nálezů, především keramiky (stolní, kuchyňská, kamnářská a technická), dále pak skla, kostěných a kamenných předmětů a dvou kovových nálezů. Zpracovávaná stolní a kuchyňská keramika pochází z místnosti FA. Součástí práce jsou kresebné tabulky, fotografie z období výzkumu a 3D model hradu Vízmburk.