Sídelní struktura halštatského areálu v Praze-Hostivaři. - Veselá, Petra, 1978- (2007)
Při archeologickém výzkumu probíhajícím v roce 2004-2006 byl na katastru Praha-Hostivař odkryt sídelní areál z doby halštatské. Sídliště bylo členěno do několika areálů, které byly ohraničeny palisádou či ploty. V jižní části plochy byl zachycen trojitý palisádový plot, jenž by mohl být pozůstatkem tzv. dvorce a mohl by souviset s ohrazeným areálem umístěným severněji od této struktury. Uvnitř těchto areálů bylo velké množství sloupových jam, což dokazuje množství nadzemních staveb. Z plochy výzkumu pochází i několik objektů, ve kterých se vyskytovaly velké fragmenty vypálené mazanice s otisky prutů, trav a obilek, tedy pozůstatky destrukce nadzemních sloupových domů vymazaných hlínou. Pyrotechnologická zařízení byla zachycena jen fragmentárně, většinou to byly pece situované vně staveb či ojedinělá ohniště. Tento sídelní areál je unikátní tím, že více než 90% těchto sídlištních objektů bylo zachyceno v tzv. sídlištní vrstvě. Odebráním této vrstvy až na podloží by tento areál měl .