Skladby Zdeňka Pololáníka ze začátku 60. let XX. století pro brněnský soubor Musica nova - Múčková, Marie (2007)
Práce pojednává o raném kompozičním období skladatele Zdeňka Pololáníka, kdy psal skladby pro soubor Musica nova. Zabývá se především skladbami se specifickým obsazením a názvem - Musica spingenta I.-III., jejich stručnými analýzami, nejvíce však skladbou Musica spingenta II., která je přepsána z rukopisu skladatele do tiskové verze.