Leoš Janáček a Richard Strauss - Vejvodová, Veronika (2007)
Na pozadí recepce Straussova díla se přítomná práce snaží vymezit vztah Leoše Janáčka a Richarda Strausse. Leoš Janáček se živě o Straussovo dílo zajímal, což dokládá straussovská literatura v jeho knihovně a citace ze Straussových děl v Janáčkově hudebně teoretickém díle. Na Janáčka měl pravděpodobně i vliv typ Straussovy bohaté instrumentace.