Franz Karl Müller (1729-1803) a jeho chrámové árie - Stodůlková, Marta (2007)
Tématem předkládané diplomové práce je osobnost a dílo Franze Karla Müllera, který byl často také italsky označován jako Francesco Carlo Müller. Jedná se o skladatele činného ve druhé polovině 18. století, jež byl v několika publikacích oceňován českými muzikology, avšak jehož život a skladby nebyly dosud podrobněji probádány. Cílem práce je tedy provést hlubší sondu do celé problematiky, která by byla zaměřena především na dílo či možné dílo autora. Dále chceme poněkud důrazněji upozornit na dosud opomíjený fakt, že osob s totožným příjmením Müller ve druhé polovině 18. století na našem území působilo více a že bychom tudíž měli být co nejvíce obezřetní při vyslovování závěrů, kterého díla Franz Karl Müller autor byl či nebyl. Práce si tedy klade za cíl být spíše jakýmsi vstupem k bádání o Franzi Karlu Müllerovi, shrnout a zpřesnit dosavadní poznatky, zhodnotit a protřídit dochovaný hudební materiál a následně čtenáři předložit aktualizované seznamy skladeb dle jejich místa uložení.Kv.