Pěvecký sbor Jizeran - Matoušková, Jiřina (2007)
Práce se zabývá pěveckým sborem Jizeran ze Semil. Popisuje okolnosti jeho vzniku, zachycuje historii sboru a vývoj jeho repertoáru od jeho založení v roce 1860 až do dnešní doby. Přináší přehled jeho tuzemských i zahraničních aktivit a spolupráci s jinými hudebními tělesy.