"Lullyovská" smyková technika v Itálii před Muffatem - Ščevková, Petra (2007)
Táto práca sa zaoberá „lullyovskou“ smykovou technikou v Taliansku pred Muffatom. Problémom, ktorý rieši je zaužívané tvrdenie medzi huslistami a osobnosťami starej hudby, že Francúzi mali prepracovaný systém smykových pravidiel, ktorý striktne dodržiavali a Taliani mali k smykovým pravidlám neortodoxný prístup, respektíve smykovali „sem a tam“. Podrobným štúdiom talianskych prameňov zo 17. storočia zaoberajúcich sa smykovaním, sme sa dopracovali k záveru, že „lullyovská“ technika smykovania vznikla v Taliansku a do Francúzska prišla ako prakticky používaná talianskymi huslistami dávno pred jej zaznamenaním Muffatom. Pojednania analyzované v tejto práci a zaoberajúce sa smykovou technikou pre husle sú tri (Selva de varii passaggi - Rognoni 1620, Il Scolaro - Zannetti 1645, Regole per accordare - Bismantova 1677). K dôkazom slúžia použité príklady z uvedených pojednaní. Výsledkom práce je potvrdenie tézy, že v Taliansku mali smykové pravidlá už pred rokom 1695, teda pred prvým dielom Mu.