Moravské zemské muzeum v letech 1945-1948 - Obrovská, Pavla (2007)
Práce se zabývá stavem a činností Moravského zemského muzea v poměrně krátkém časovém úseku, v letech 1945-1948. Hlavní důraz je kladen zejména na rok 1945, jeho poválečnou část, kdy se odehrály nejpodstatnější události důležité pro stabilizaci a další vývoj muzea. Popis škod na budovách i sbírkách, personální a další organizační změny, činnost MZM jako poradního orgánu pro muzea v zemi moravskoslezské a postup a způsoby zajišťování konfiskovaného majetku kulturní povahy jsou v práci popisovány zejména na základě rozboru materiálů uložených v archivu MZM