Forma notturna v dílech klasicistních skladatelů českého původu - Staňková, Jana; Perutková, Jana, 1968-; Masarykova univerzita. Filozofická fakulta (2007)
Magisterská diplomová práce se zabývá vybranými skladateli českého původu ve Vídni v době hudebního klasicismu a jejich tvorbou. Bližší pozornost je zaměřena na specifickou formu - notturno, které bylo pro okruh vídeňského klasicismu příznačné. Cílem práce je provést hudební analýzu a spartaci vybraných notturn u Václava Pichla, Vojtěcha Jírovce a Leopolda Koželuha a pokusit se o nové stylové zhodnocení jak z hlediska dobové oblíbenosti notturna, tak i nalezení společných či rozdílných znaků jednotlivých skladeb. Součástí práce je i nastínění vývoje notturna a jeho postavení v klasicistní tvorbě, životopisy vybraných skladatelů a přehled situace skladatelů českého původu ve Vídni v době hudebního klasicismu.
Master diploma thesis deals with questions of chosen composers of the Czech origin in Vienna and their works in an era of classicism. Closer attention is payed on a specific form - Notturno, which was significant for an area of Viennese classicism. Purpose of thesis is to make a music analyses and a score of chosen Notturnos of Václav Pichl, Vojtěch Jírovec and Leopold Koželuh, and attempt a new evaluation of a style in a light of those times popularity of Notturno and in a light of finding common or different signs in particular pieces. Part of thesis is a development outline of Notturno and its position in a classical production, than biographies of chosen composers and a situation outline of classicist composers of the Czech origin in Vienna.
Vedoucí práce: Jana Perutková.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007.
Keywords: 18.-19. století; klasicismus (hudba); nokturna; hudební skladatelé -- Česko -- 18.-19. století; classicism (music); nocturnes; composers -- Czechia -- 19th-20th centuries; Vídeň (Rakousko); Vienna (Austria); diplomové práce; master's theses