Dramatická tvorba Adolfa Hoffmeistera - Boukalová, Kateřina (2007)
Adolf Hoffmeister byl jednou z nejvšestrannějších osobností české meziválečné avantgardy. Vystudoval práva, ale působil především jako básník, prozaik, publicista, autor cestopisných reportáží, malíř, ilustrátor, kolážista, scénograf, překladatel, cestovatel, diplomat a pedagog. Zabýval se také psaním dramat, kterých napsal okolo dvaceti. Tato práce rozebírá všechny dosud publikované texty a snaží se dokázat, že Hoffmeister byl jedním z nejvýraznějších dramatiků své doby a vedle Vítězslava Nezvala, Vladislava Vančury, Jiřího Voskovce a Jana Wericha by rozhodně neměl být opomíjen. Text nejprve pojednává o Hoffmeisterových dramatických začátcích, působení v Uměleckém svazu Devětsil, podle jehož myšlenek autor tvořil. Dále rozebírá Hoffmeisterovu avantgardní tvorbu, převážně jeho balety a revue. Jedna z kapitol je nazvaná Hry a protihry, protože všechna dramata zde uvedená sloužila k boji, ať už šlo o boj proti společenským nešvarům či vzrůstající fašistické hrozbě. Poslední část se pak v