Postoje rodičů dětí do šesti let věku k rodičovskému vzdělávání - Koudelová, Hana (2007)
Tato magisterská diplomová práce se věnuje postojům rodičů dětí do šesti let věku k rodičovskému vzdělávání. Skládá se ze dvou teoreticky orientovaných a dvou empirických kapitol. Teoretická část se zaměřuje jednak na rodiče coby příjemce rodičovského vzdělávání, jednak na rodičovské vzdělávání a učení jako takové. Rodičovství je zde vymezováno jako sociální konstrukt, soubor názorů, představ a dovedností, jemuž se v průběhu života často i zcela nezáměrně a neuvědomovaně učíme. Podstatná část kapitoly o rodičích se pak věnuje postoji rodičů k rodičovskému vzdělávání a hlavně faktorům (jako je zejména vnímání vlastní genderové role rodičem či změny v soudobém rodinném chování a rodinných konstelacích), jež na tento postoj mohou působit. Druhá z teoreticky orientovaných kapitol se snaží definovat koncept rodičovského vzdělávání, který je v českém odborném pedagogickém diskurzu stále do značné míry opomíjen. Zabývá se postavením rodičovského vzdělávání v rámci zastřešujícího pojmu rodinné