Estetika organické architektury: ohlas díla F. L. Wrighta na Moravě - Dostalík, Jan, 1983- (2007)
Bakalářská práce „Estetika organické architektury: ohlas díla F. L. Wrighta na Moravě“ představuje organickou architekturu v pojetí amerického architekta Franka Lloyda Wrighta a reakci, kterou jeho tvorba vyvolala na Moravě. Práce nejprve zkoumá kořeny pojmu organický, představuje historický vývoj organické architektury a názory hlavních představitelů. Poté je pozornost věnována samotnému F. L. Wrightovi, jeho životu, dílu a především estetickým principům jeho koncepce organické architektury. Ohlas Wrightovy tvorby u nás je pak sledován v dobových publikacích, ale i v návrzích a realizacích jednotlivých staveb. Jsou vysvětleny základní trendy teoretické reflexe jeho díla a nakonec jsou nalezeny návrhy a realizace moravských architektů, kteří nějakým způsobem přejímaly wrightovské, případně obecně organické tendence