Veřejný ochránce práv v systému kontroly veřejné správy - Krmašková, Hana (2007)
Ombudsman patří mezi ty instituty právního státu, které reprezentují příslib většiny, že důstojnost a rovnoprávnost menšiny bude respektována a zachována. Především bude záležet na kvalitách a schopnostech jednotlivých ombudsmanů a všech těch, kteří mu budou nápomocni při plnění jeho úkolů.