Nezletilé dítě a rozvod rodičů. Psychologické a právní aspekty. - Hromková, Kateřina (2007)
Cílem mé diplomové práce je rozbor rozvodu manželství jak z pohledu právního, tak z pohledu psychologického. K splnění tohoto vytyčeného cíle jsem si vzala na pomoc názory vycházející z rozhodovací praxe soudců a také názory psychologů a psychiatrů, kteří se věnují problémům dětí z rozvedených rodin. Ať rodiče chtějí, či nechtějí a ať si to uvědomují, či nikoliv, je dítě vystavováno při rozpadu rodiny zvláštnímu druhu psychické zátěže, jejíž důsledky nejsou často rozpoznány včas ani vlastními rodiči.