Vliv melodramatu na filmový přepis próz Květy Legátové - Lukeš, Petr (2007)
Práce vychází z transformačního či ekvivalenčního přístupu k problematice filmových adaptací literárních děl, snaží se tak vyhnout hledisku věrnosti předloze. Nejprve se soustředí na uchopení poetiky předloh (hlavně na novelu Jozova Hanule, 2001) a filmu Želary (2003); pozornost je věnována převážně vyprávění, postavám a světu příběhu. Pro samotnou analýzu adaptačních procesů práce využívá koncept hloubkových struktur příběhu a povrchových struktur vypovídání Rolanda Barthesa (rozvinutý Brianem McFarlanem). Porovnáním struktur, které byly filmem využity, proti těm, které byly opomenuty či nahrazeny, se utváří obraz výsledné adaptace. Na odlišnost tohoto obrazu od jeho literárních předloh má značný vliv žánr filmového melodramatu