Bohuslav Martinů a Otvírání studánek - Pokorná, Tereza; Spurný, Lubomír, 1965-; Masarykova univerzita. Ústav hudební vědy (2007)
Tato bakalářská práce pojednává o jednom z největších českých skladatelů - Bohuslavovi Martinů a jeho kantátě Otvírání studánek. Jednotlivé kapitoly nabízí čtenáři možnost hlouběji si uvědomit život Bohuslava Martinů, a tím lépe pochopit, co vše stálo za vznikem kantáty Otvírání studánek. Podrobněji je zde také popsán lidový zvyk z Vysočiny. Práce umožňuje čtenáři pohled na kantátu Otvírání studánek nejen jako na hudební dílo, nýbrž jako na dílo vzniklé na základě stesku po domově. Dílo, které je vyjádřením lásky k rodnému kraji, skladba, do které vložil skladatel celou svoji duši.
This bachelor’s work treats of one of the biggest Czech composers- Bohuslav Martinů and of his cantata The Opening of the Springs. Single chapters offer to reader a possibility awake to life of Bohuslav Martinů more deeply, and thereby better understand, what stood behind the creation of the cantata The Opening of the Springs. There is closely describe a folk- custom from highlands- a cleaning of the springs. This work makes possible to reader a look at the cantata The Opening of the Springs not only like at music piece, but like at the piece, composite on the basis of a homesick. The piece, which is formulation of the love to a native land, composition, to which the composer inserted all his soul.
Vedoucí práce: Lubomír Spurný.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007.
Keywords: Martinů, Bohuslav, -- 1890-1959; 20. století; hudební skladatelé -- Česko -- 20. století; kantáty -- Česko -- 20. století; composers -- Czechia -- 20th century; cantatas -- Czechia -- 20th century; bakalářské práce; bachelor's theses