Bohuslav Martinů a Otvírání studánek - Pokorná, Tereza (2007)
Tato bakalářská práce pojednává o jednom z největších českých skladatelů - Bohuslavovi Martinů a jeho kantátě Otvírání studánek. Jednotlivé kapitoly nabízí čtenáři možnost hlouběji si uvědomit život Bohuslava Martinů, a tím lépe pochopit, co vše stálo za vznikem kantáty Otvírání studánek. Podrobněji je zde také popsán lidový zvyk z Vysočiny. Práce umožňuje čtenáři pohled na kantátu Otvírání studánek nejen jako na hudební dílo, nýbrž jako na dílo vzniklé na základě stesku po domově. Dílo, které je vyjádřením lásky k rodnému kraji, skladba, do které vložil skladatel celou svoji duši.