Správní soudnictví a jeho komparace se zeměmi EU - Pilátová, Radka; Sedláček, Stanislav, 1954-; Masarykova univerzita. Katedra správní vědy, správního práva a finančního práva (2007)
Předkládaná studie se pokouší vytvořit prostor pro základní srovnávací úvahy, především z pohledu domácí právní úpravy a hlavních směrů vývoje správního soudnictví ve vyspělých zemích. Jejím smyslem je především umožnit naší čtenářské veřejnosti orientovat se v základech, podstatě a historických souvislostech správního soudnictví a pochopit jeho důležitost pro moderní právní stát a v jeho rámci pro oblast veřejné správy. Snažila jsem se zejména o popsání rozdílů správního soudnictví v jednotlivých státech a o rozbor naší platné právní úpravy, stranou nezůstala ani problematika možné budoucí podoby správní justice a zohledněna je i judikatura Ústavního a Nejvyššího správního soudu.
The thesis is focused on the comparison of certain types of administrative justice in some countries of the EU with the czech legal regulations. The main purpose is to enable to the potentional readers to familiarize with the valid legal regulations of this institute and understand its importance for our legal state. Each chapter is well-arranged.
Vedoucí práce: Stanislav Sedláček.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2007.
Keywords: správní právo; správní soudnictví; administrative law; judicial review of administrative acts; diplomové práce