Staročeské reálie - názvy oděvů; Kalhoty, košile - Petrželková, Zdeňka; Valčáková, Pavla, 1945-2021; Masarykova univerzita. Ústav českého jazyka (2007)
Ve své práci jsem se soustředila na lingvistické studium staročeských názvů základních částí oděvů (kalhoty, košile) starých Slovanů s důrazem na jejich historicko-etymologický vývoj. V úvodu pojednávám o charakteristice oděvu starých Slovanů a o historických dokladech, které o něm podávají svědectví. Dále se zmiňuji o předpokladech, které se v Čechách utvářely pro působení módních vlivů, a následně o vývoji odívání v českých zemích v průběhu vrcholného a pozdního středověku. V nejrozsáhlejší kapitole se zabývám významem, původem a vývojem vybraných názvů oděvů ve staročeštině, jejich rozšířením a nářečními variantami. Pro názornost jsem některé výrazy doplnila o obrázky.
In my work I focused on linguistic study of old - Czech terms for basic clothing (such as trousers, shirts) of old Slavs with stress on their historical-etymological developement. The Introduction concerns itself with characteristics of old Slavs clothing and with historical records of it. Further I mention preconditions for influence of fashion in Bohemia and the evolution of clothing in the course of top and late Middle Ages later on. In the largest chapter I deal with the meaning, origin and evolution of chosen clothing names in their spread and dialect variations. Some expressions I also provided with pictures for illustrative purposes.
Vedoucí práce: Pavla Valčáková.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007.
Keywords: staročeština; oděvy; old Czech language; clothes; bakalářské práce; bachelor's theses