Příprava ochranných vrstev na polymerní materiály metodou plazmochemické depozice - Kelar, Lukáš; Buršíková, Vilma, 1960-; Masarykova univerzita. Katedra fyziky (2007)
Cílem práce bylo připravit otěruvzdorné ochranné vrstvy na polymerní materiály metodou plazmochemické depozice a stavovit optimální depoziční podmínky z hlediska mechanické stability vrstev. Hlavními charakterizačními metodami byly mikro a nano-vtislová metoda založená na detekci hloubky vtisku v závislosti na zatížení přístrojem Fisherscope H100, elipsometrie, doplněno studiem povrchu metodou SEM a AFM. Určili jsme podmínky depozice termomechanicky stabilních ochranných vrstev s optimálními mechanickými a povrchovými vlastnostmi.
The goal of the present work was to prepare the protective coatings on polymer materials using PECVD methode a determine the optimal deposition conditions from the point of view thermomechanical stability. The main charakterisation methodes were micro and nano-indentation techniques, elipsometry, completed by surface studies using SEM and AFM. We obtained as a main results, optimum deposition conditions for preparation of hard and stable protective coatings on polymer substrates.
Vedoucí práce: Vilma Buršíková.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: polymerní materiály; tenké vrstvy; polymer materials; thin films; bakalářské práce