Srovnání některých motivů Věčného pekelného žaláře a Božské komedie - Kirchnerová, Ilona (2007)
Anotace V dějinách literatury objevíme asi omezené množství děl, která by měla pro literární vývoj tak zásadní význam jako Dantova Božská komedie. Přestože česká a italská literární tradice našla na své cestě historií málo průsečíků, právě Dantovo dílo našlo i v českých luzích a hájích řadu čtenářů, obdivovatelů a následovníků, kteří Božskou komedii nejen překládali a interpretovali, ale také často citovali ve svých původních dílech. Nejevidentnějším příkladem je Komenského Labyrint světa a ráj srdce, nicméně já bych se ve své práci ráda zaměřila na text Komenského alegorii časově odpovídající, ale široké veřejnosti mnohem méně známý Šteyerův překlad Manniho Věčného pekelného žaláře. Italský originál z roku 1666 přeložil Šteyer do češtiny už 10 let po jeho vzniku a za jeho života vyšlo dílo ještě dvakrát (1679 a 1701). Nejnovější vydání, za kterého převážně ve své práci vycházím, je z roku 2002 (Atlantis Brno). Na následujících stránkách bych ráda ukázala, že soudobá představa překla