Filmové adaptace podle vybraných literárních děl Vladislava Vančury - Kopecká, Radka (2007)
Jednou z nejzajímavějších uměleckých osobností 20. století je bezesporu Vladislav Vančura. Jeho prózy vydobyly tomuto autorovi nezpochybnitelné místo v literárním kánonu a stejně tak se stal veličinou v oblasti kinematografie. V jakékoliv umělecké oblasti, kterou pronikl, formuloval své postuláty imaginativního díla plného svobodné tvořivosti. Jednou z možných verifikací kanonického díla je filmová adaptace. Čtyři Vančurovy prózy jsou zde nazírány prizmatem teoretika filmové adaptace Dudley Andrewa. Andrew užívá pro své tři kategorie pojmu: výpůjčka, transformace (s věrností liteře, nebo duchu) a křížení. Respekt k jednotlivým prvkům předlohy (tj. pásmo postav, jejich profily a vztahy, dále sociálně kulturní kontext a rovněž narativní postup) zařazuje Rozmarné léto, Luk královny Dorotky a Konec starých časů do řádu transformace s věrností liteře. V případě filmové Markety Lazarově se jedná vzhledem k výrazně volnějšímu nakládání s jednotlivými prvky o transformaci s věrností duchu. Ta