Text, figura, autor: tři aspekty přežánrovění ve filmu - Gazdík, Roman (2007)
Roman Gazdík ve své diplomové práce Text, figura, autor: tři aspekty přežánrovění ve filmu produktivně využívá a rozvíjí potenciál Altmanova konceptu přežánrovění, který přesvědčivě aplikuje při zkoumání problémů: 1) vícenásobného sledování (rovina diváka a textu: zdařilý rozbor přežánrovění Shyalamanovy Vesnice při dvojím sledování), 2) žánrové identity autora (analýza producentského i auteurského diskurzu, který ovlivňuje žánrové vnímání filmů D. Cronenberga) a 3) „života“ žánrových figur, které se v historickém vývoji žánru stávají hlavním příznakem jeho přežánrovění (hororová monstra). Gazdíkova práce je přiznaně heterogenní, proces přežánrovění sleduje ve třech autonomních rovinách či aspektech, které v jednotlivých kapitolách otevírá jako legitimní témata, a zároveň ve svém celku přínosně naplňuje a ilustruje možnosti ústředního zvoleného konceptu jako užitečného nástroje pro popis a zkoumání různých projevů žánrové nestability