Eduard Bass a pohádka - Nováčková, Hedvika (2007)
Tato bakalářská práce rozebírá dvě knihy Eduarda Basse, Klapzubovu jedenáctku a soubor pohádek Na lodi za pohádkou. Cílem práce je popsat v těchto knihách pohádkové motivy. Součástí práce je terminologie pohádkového žánru a stručné shrnutí pohádkové tvorby v meziválečných letech.