Běžná mluva v obci Vlachovice - Sporková, Tereza (2007)
Tato diplomová práce se zabývá běžně mluveným jazykem v obci Vlachovice a jejím cílem bylo tuto mluvu popsat a vyhodnotit. Vlachovice leží v jihovýchodní části České republiky a spadají do okresu Zlín. Z jazykovědného hlediska obec patří do východomoravské nářeční podskupiny. Zaměřili jsme se na tři věkové skupiny: na starou a mladou generaci a na žáky základní školy. Výzkum se opíral o starší jazykovědné popisy této oblasti, o tvary získané dotazníkem a o nahrávané promluvy. Z analyzování získaných materiálů jsme se pokusili vyvodit závěry o proměnách tohoto běžně užívaného jazyka.