Kvantitativní charakteristika vybraného lexika staroslověnštiny - Malčík, Petr, 1983- (2007)
V předkládané práci se snažíme představit staroslověnštinu z hlediska kvantitativního. Toto hledisko bylo doposud v podstatě opomíjeno, i přesto, že jej staroslověnština svým uzavřeným lexikonem přímo vyžaduje. V první části práce nastiňujeme vznik a vývoj řeči, jejích grafických systémů a hlavní rysy staroslověnského lexika. Představujeme dva slovníky tohoto jazyka, které do určité míry reflektují frekvenci staroslověnských lexémů. V druhé části práce třídíme nejfrekventovanější lexémy (tzn. lexikální jednotky, které mají absolutní frekvenci vyšší než 99 výskytů) podle slovních druhů a flexivní lexémy následně řadíme podle příslušnosti k deklinačním, resp. konjugačním typům. Použitím excerpovaných materiálů zpochybňujeme platnost prvního a třetího Zipfova zákona pro staroslověnštinu