Interpretace básnické tvorby Jana Vladislava - Kunovská, Zuzana (2007)
Diplomová práce se zabývá interpretací vlastní básnické tvorby Jana Vladislava. Uvedené sbírky pokrývají dobou svého vzniku období od 40. let 20. století až do současnosti. Vladislavova poezie vychází z existenciálních otázek smyslu lidského bytí. Ty se tak stávají zdrojem autorovy typické tvůrčí melancholie až pesimismu. Jednotlivé sbírky jsou tematicky propojeny konstantními motivy (např. stromu, srdce) často až symbolického významu. Základním rysem vývoje Vladislavovy tvorby je tendence ke konkretizaci vyjádření. Postupný přechod od abstraktních obrazů k realistickému ztvárnění představuje ve Vladislavových básních paradoxně větší příklon k duchovním hodnotám. Právě z nich pak Vladislavova poezie čerpá a zároveň k nim v konečném důsledku směřuje. Jan Vladislav se tak řadí k českým spirituálním básníkům druhé poloviny 20. století.