Postoje mladé generace k současné pravopisné normě - Krejčová, Jana (2007)
Cílem práce bylo zjistit názor mladé generace na českou pravopisnou normu a na její případné změny. Výzkum probíhal mezi studenty středních škol, a to na gymnáziu, střední odborné škole pedagogické a středním odborném učilišti stavebním. K výzkumu byl použit dotazník sestavený na základě příručky vydané ČSAV: (Adamec, Č. a kol.: Názory na úpravu českého pravopisu. [místo vydání neuvedeno]: ČSAV, 1968.). Závěr práce: Současná mladá generace nepožaduje radikální změnu pravopisné normy. Uvítala by ale drobné úpravy vedoucí k zjednodušení obtížných pravopisných pravidel