Existencialismus F. M. Dostojevského - Gottwaldová, Lada; Niederle, Rostislav, 1962-; Masarykova univerzita. Seminář estetiky (2007)
Bakalářská diplomová práce Existencialismus F. M. Dostojevského hledá kořeny existenciálního myšlení ve vybraném díle Dostojevského. Zkoumání jsou podrobeny Zápisky z podzemí, dílo, jež ohlašuje třetí etapu umělecké tvorby Dostojevského. Dostojevskij je pokládán za inspirátora existencialismu díky evokacím mezních situací, pocitů viny a odpovědnosti. Do centra svého zájmu, stejně jako existencialismus, filozofický směr XX. století, staví člověka, tvora se svobodnou vůlí, nesmírně komplikovaného, procházejícího životní krizí. Jádro práce spočívá v rozkladu pojmu „existencialismus“, v popisu identifikačních kritérií tohoto pojmu. Zaměřuje se na rozpoznání existencialistického textu, poté následuje přehled oněch textových celků v Zápiscích z podzemí
Bachelor diploma project Existentialism of F. M. Dostoevsky looks for the roots of existentialism in Dostoevsky’s selected works. Notes from Underground are inspected. This is writing which announces the third stage of Dostoevsky’s artistic work. Dostoevsky is considered to be the initiator of existentialism, thank to evocation of ultimate situations, guilt and responsibility. A man, a creature who has free will, a creature who is immensely complicated, going through a life crisis, is placed in the centre of Dostoevsky’s interest, as well as of the interest of existentialism, a philosophical tendency of the 20th century. Social moments are a typical feature of existential thinking. This project proposes to recognize and identify existential moments in Notes from Underground
Vedoucí práce: Rostislav Niederle
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007
Keywords: Dostojevskij, Fedor Michajlovič, -- 1821-1881; 19. století; ruská literatura -- 19. století; existencialismus v literatuře; Russian literature -- 19th century; existentialism in literature; bakalářské práce; bachelor's theses