Právní režim staveb na cizím pozemku - Štarmanová, Blanka (2007)
Právní úprava majetkových vztahů k pozemku a nemovitosti zřízené na tomto pozemku prošla historickým vývojem. Zatímco obecný občanský zákoník z roku 1811 uplatňoval zásadu římského práva superficies solo cedit, podle níž nemovitá stavba je součástí pozemku a je tedy také ve vlastnictví vlastníka pozemku. Postupným legislativním vývojem byly z této zásady činěny výjimky.