Poetika postav v Adelheid Vladimíra Körnera a v Boží duze Jaroslava Durycha - Mistrová, Jana (2006)
Tématem této práce je poetika postav ve dvou novelách o česko-německých vztazích po druhé světové válce - v Boží duze Jaroslava Durycha a v Adelheid Vladimíra Körnera. Tyto novely patří k nejlepším dílům s touto tématikou v české literatuře. Jaroslav Durych a Vladimír Körner nezobrazují své postavy černobíle na základě jejich národní příslušnosti, ale snaží se hledat hlubší příčiny neporozumění mezi oběma národy. Cílem této práce je zkoumat, jakým způsobem ve svých novelách Vladimír Körner a Jaroslav Durych pracují s postavami Čechů a Němců a co jimi zvolený přístup znamená pro celkovou poetiku děl. Interpretace obou novel jsou založeny na literárních teoriích Daniely Hodrové, Františka Všetičky, Shlomith Rimmon-Kenanové a Lubomíra Doležela. Při interpretování vycházíme ze tří hledisek: jak jsou postavy v textu prezentovány, jak ovlivňuje realizaci ženské postavy v textu skutečnost, že je vnímána z perspektivy jiné postavy (českého muže) a nakolik jsou postavy v textu pozna