Jozova Hanule Květy Legátové a její interpretace metodou analytické psychologie - Knaiflová, Petra (2007)
Diplomová práce „Jozova Hanule Květy Legátové a její interpretace metodou analytické psychologie“ vychází z psychologické teorie C. G. Junga, jež je aplikována na děj i postavy. Na základě analýzy stanovuje práce základní archetypy, které se v příběhu vyskytují. Pozornost je též věnována komplexům podílejícím se významnou měrou na dějové linii novely. Práce má pět základních kapitol. Každá z nich se zabývá jedním či dvěma archetypy, které jsou nejprve objasněny obecně. Následuje rozbor textu a hledání paralel mezi výskytem jednotlivých zobrazení archetypů v příběhu a obrazy archetypů, tak jak je stanovili C. G. Jung a jeho následovníci. Aplikací psychoanalytického rozboru vystupují do popředí nové estetické souvislosti a skutečnosti příběhu novely