Latinské proklínací tabulky nalezené na území Itálie - Lepková, Hana (2006)
Tato bakalářská diplomová práce se zabývá používáním kouzel, zaklínadel a proklínacích tabulek v antickém světě. V úvodní části práce rozděluji obecně zaklínadla na pomocná kouzla a kletby, které dále dělím dle jejich věcného obsahu. V případě pomocných kouzel jsem pro demonstraci zvolila citace dvou autorů: Marcella Empirica a Gaia Plinia Secunda. Jednotlivé kletby dokládám citacemi: CIL (Corpus inscriptionum latinarum ) a Defixionum tabellae Augusta Audollenta. Druhá část práce je věnována ústřednímu tématu práce - formulářové specifikaci vybraných latinských proklínacích tabulek nalezených na území Itálie. Tyto doklady dělím dle formulářových vzorců na kletby jednoduché, rozvinuté a kletby similia similibus. Vzhledem k tomu, že při čtení a interpretaci latinských proklínacích tabulek narážíme na celou řadu problémů, uvádím vždy přepis tabulky před emendací a po emendaci. Výsledkem práce je zhodnocení latinských proklínacích tabulek pocházejících z Itálie z hlediska věcné a fo