Nástroje pro správu přístupu k EIZ: Současná situace v ČR - Jeníčková, Michaela (2007)
Diplomová práce „Nástroje pro správu přístupu k EIZ: Současná situace v ČR“ pojednává o vývoji a využití nástrojů pro management elektronických zdrojů. Práce vysvětluje obecnou problematiku zpřístupňování elektronických zdrojů, poskytuje přehled základních typů nadstavbových nástrojů i komplexních systémů pro správu elektronických zdrojů, popisuje jejich vývoj, základní funkce, také nabízí otázky k zamyšlení pro výběr vhodného nástroje. Je zde zahrnut i přehled úspěšných světových producentů a českých distributorů. V závěru práce je zhodnocen praktický výzkum zaměřený na použití těchto nástrojů v prostředí českých vysokoškolských knihoven.