Komunikace vědeckých informací (vědecká komunikace) - Kodýtková, Anna (2007)
Předmětem bakalářské práce je problematika komunikace vědeckých informací. Práce nastiňuje současnou situaci v různých vědních oborech a stručně popisuje vývoj předávání odborných informací od počátků až do současnosti. V současné době se vědecká komunikace nachází na rozcestí mezi komunikací tradiční (tištěnými zdroji) a komunikací elektronickou. Cílem bylo tedy popsat a zhodnotit možnosti obou těchto druhů vědecké komunikace. V úvodu je podrobněji rozebrána komunikace tradiční, která je rozdělena na zdroje primární, sekundární, terciární a šedou literaturu. Některé její složky mají stále velký potenciál a budou pravděpodobně využívány i v budoucnosti. Dále jsou popsány možnosti komunikace elektronické, která představuje nejnovější trendy v oblasti výměny a uchovávání odborných informací. V rámci popisu elektronické komunikace jsou také uvedeny příklady elektronických archivů, které mohou sloužit jako ukázka řešení některých problémů souvisejících s elektronickým publikováním. K porov