Nástin vývoje databází pro oblast knihovnictví a informační vědy a jejich současný stav: analýza vyhledávacích možností vybraných databází - Šturmová, Lucie; Presová, Silvie, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav české literatury a knihovnictví (2007)
Bakalářská diplomová práce „Nástin vývoje databází pro oblast knihovnictví a informační vědy a jejich současný stav: analýza vyhledávacích možností vybraných databází (LISA, ISTA, LLIS)“ si klade za cíl představit databáze jak v širším slova smyslu, co to vlastně databáze jsou, jaká je jejich základní terminologie a jaká byla jejich historie. Tak i na konkrétních databázích - LISA, ISTA a LLIS. Další kapitoly budou již zaměřeny na jednotlivé databáze od jejich vzniku, vývoje až po současný stav. V těchto kapitolách budou také přestaveny principy vyhledávání jednotlivých databází. V poslední části budou databáze hodnoceny podle mnou předem stanovených kritérií.
Bachelor’s diploma paper “Outline of the development of the databases for the librarianship and information science and their current status: The analysis of the retrieval possibilities in the selected databases (LISA, ISTA, LLIS)” is facing a goal to present databases in general as well as the particular databases - LISA, ISTA and LLIS. The first chapters are focused on presentation of the facts about the basic database terminology and their history. Next chapters are dedicated to a development of the specific databases in the time range since their creation until present. Also, the different retrieval principles of the single databases will be explained and in the last part of the work, reader can find an evaluation of the databases according to the specific criteria.
Vedoucí práce: Silvie Presová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007.
Keywords: databáze; databases; bakalářské práce; bachelor's theses