Průvodce po knihovnických a literárních cenách v České republice - Trenčanská, Naďa (2007)
Bakalářská diplomová práce „Průvodce po knihovnických a literárních cenách v České republice“ pojednává o tomto druhu soutěží od vzniku samostatného Československa. Cílem práce je zmapovat situaci a soustředit informace o těchto cenách na jednom místě, ceny charakterizovat a rozdělit do kategorií (základní dělení je na ceny a ankety). Práce si všímá specifik jednotlivých cen a vyzdvihuje některé oceněné. První část textu je věnována cenám knihovnickým, které ve větší míře vznikaly až po roce 1948, kdy byly knihovny důležitým prostředníkem ideologické výchovy obyvatel socialistického Československa. Další zlom nastal v roce 1989, kdy byla v devadesátých letech ustanovena řada knihovnických soutěží, které pokračují dodnes. Jsou to ceny pro knihovny, dětská oddělení knihoven, významné osobnosti - knihovníky, webové stránky knihoven i ocenění v oblasti elektronických informačních zdrojů. V druhé části je poskytnut chronologický přehled literárních cen udělovaných od 20. let 20. století. Dů.