Kritika extropiánství z pohledu evoluční ontologie - Třísková, Kamila (2007)
Bakalářská práce „Kritika extropiánství z pohledu evoluční ontologie“ pojednává o nebezpečné snaze extropiánů vzít přirozenou evoluci do vlastních rukou. V současné době, kdy ekologická krize vrcholí, jsou však snahy ovládnout přirozenou evoluci a vymanit člověka z „okovů kruté přírody“, neadekvátní. Pokud se nezmění antropocentrická orientace lidské kultury, lidstvo v důsledku ekologické krize vymře. První část práce se zabývá představením filozofie evoluční ontologie a jejími problémy. Vysvětluje konflikt lidské kultury a přírody a ekologickou krizi, která je důsledkem protipřírodní orientace lidské kultury. Hodnotí podstatu dvou vývojových linií techniky - biotické a protipřírodní - abiotické. Řešení ekologické krize pak evoluční ontologie vidí v koncepci biofilní kultury (naturalizace techniky a lidského vzdělávání). Druhá část shrnuje a popisuje myšlenkové hnutí extropiánů, kteří vycházejí z filozofie transhumanismu. Představuje hlavní představitele extropiánství, zakladatele Maxe.