Živé příběhy divadelní budovy v Olomouci a v Moravské Ostravě - Vavrečková, Adéla Anna (2007)
Divadelní budovy v Olomouci a v Moravské Ostravě vzešly z iniciativy představitelů města nebo spolků v průběhu 19. století. I když mezi vystavěním obou budov je rozdíl téměř šedesátiletý, lze u nich najít podobné (i společné) znaky. Důležitý je rovněž rozvoj českého divadelnictví v té době, které bylo výrazně spojeno s divadelní architekturou a národním uvědomováním (architektonické soutěže na divadelní novostavby v průběhu 20. století).