Oltářní obrazy v kostele sv. Petra a Pavla v Hrádku u Znojma - Weishäupel, Karel (2006)
Úkolem mé práce bylo zpracování malířské výzdoby interiéru farního kostela v Hrádku u Znojma, která spočívá v malbě obrazů hlavního a dvou bočních oltářů. Na základě srovnávání názorů dosavadní literatury a slohové kritiky jsem dospěl k názoru, že plátno Loučení Petra a Pavla na hlavním oltáři je jedním z nejkvalitnějších a nejvýznamnějších Maulbertschových signovaných děl z roku 1767. Obrazy protějškových oltářů, které spojují výrazné společné znaky s plátnem oltáře sv. Jana Nepomuckého v Dyji, se chladnějším koloritem a objemovou sevřeností figur podstatně liší od obrazu hlavního oltáře. To mě vedlo k rávěru, že tyto malby vznikly později, v době, kdy byla Maulbertschova tvorba ovlivněna klasicistním názorem.